Rust zacht lieve doode Graftrommels op begraafplaatsen

De Werkgroep Noordhorn Vroeger organiseert een informatieve, boeiende lezing over graftrommels op  begraafplaatsen. Funerair deskundige Leon Bok gaat het hebben over dit prachtige element op begraafplaatsen. De bijeenkomst is op maandag 17 april om 19.30 uur in Noordhorn.

Graftrommels zijn zinken of ijzeren trommels met een glasplaat met binnenin een krans of bloemen, vaak van blik. Ze werden vanaf 1870 tot ongeveer 1940 vaak geplaatst op een graf. Ze zijn een
herinnering of eerbetoon aan een dierbare en vaak voorzien van een ‘groet’ van een vereniging, bedrijf of vrienden. ‘Ter herinnering aan mijn lieve verloofde’ staat op een trommel in Noordhorn. Leon Bok vertelt wat graftrommels nu eigenlijk zijn, over het gebruik ervan en over de kransen in de trommels. Hij legt in zijn lezing de nadruk op de provincie Groningen en op het Westerkwartier in het bijzonder. In onze gemeente zijn nog zo’n vijftien graftrommels aanwezig, waarvan vier op de begraafplaats in Noordhorn.
Leon Bok is dé funerair deskundige van Nederland, een van de schrijvers van het boek ‘Graftrommels en (kunst)grafkransen in Nederland; historie van een bijzonder funerair object’ hij is funerair adviseur en werkt onder andere voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zijn kennis over grafcultuur kent bijna geen grenzen.

Deze avond is de start van een nieuw seizoen herstel van grafmonumenten op de historische begraafplaats van Noordhorn. Na drie jaar betrekkelijke rust vanwege corona wordt dit jaar de draad
weer opgepakt. De onderhoudsstaat van het oudste deel van de begraafplaats is inmiddels een wereld van verschil met de verwaarloosde toestand van een paar jaar geleden. Een groot aantal graven heeft al door alle nijvere arbeid een verzorgde aanblik gekregen. Een behoorlijk aantal ijzeren graven is ontroest en geschilderd. Bijbehorende grafteksten zijn weer leesbaar. Zwarten van teksten en van grafsymboliek op de grafstenen nadert haar voltooiing.
Bezoekers spreken lovende woorden hoe dit gedeelte weer een waardige uitstraling heeft gekregen.
We zijn nog niet klaar! Op initiatief van Noordhorn Vroeger gaat de vrijwilligersgroep verder met het herstel van grafmonumenten.

De Lezing is maandag 17 april, aanvang 19.30 uur en wordt gehouden in de Dörpsstee, Noorderweg 61C
in Noordhorn. De avond is voor wie al meedoen met het grafherstel, voor wie misschien mee wil gaan doen en zeker ook voor wie gewoon belangstelling heeft voor historische grafcultuur.
Iedereen is van harte welkom. Entree gratis.
Aansluitend op deze avond is zaterdag 22 april de eerste werkochtend. Dan worden de handen uit de mouwen gestoken. Wil je meehelpen tijdens de werkdag? Je bent van harte welkom, we beginnen om 9.00 uur. Verzamelen op de begraafplaats aan de Noorderweg in Noordhorn.
Heb je vragen over de avond of over de werkochtenden, neem dan contact op met Jur Bekooy van Noordhorn Vroeger, jurbekooy@hetnet.nl of tel (0594) 506019.

Evenement details
Evenement details